top of page

Cat va fi PZU in ianuarie, daca luna s-a tranzactionat masiv pe ultima suta de metri la 335 lei/MWh?


 
 

Lasand la o parte scopul functional al Pietei pentru Ziua Urmatoare pentru ajustarea volumelor din piata de energie, aceasta reprezinta si o varianta potrivita de indexare a pretului energiei electrice active pentru consumatorii industriali.


In acest mod, consumatorii industriali - cei flexibili din punctul de vedere al proceselor industriale, cei care isi indexeaza preturile proprii de vanzare la cele ale comoditatilor sau cei care pur si simplu au un apetit de risc mai ridicat - pot sa isi dozeze activitatea zilnica de productie, respectiv consumul de energie electrica in functie de nivelul PZU sau pot pur si simplu sa incerce fructificarea unor conditii de pret estimate a fi mai avantajoase.

In principiu, fara sa intram in detalii sau calcule, consumatorul decide sa cumpere o pondere de X% din consum indexand pretul la PZU, doar daca suma dintre pretul estimat pentru PZU si costul furnizorului este mai mica decat pretul fix pentru ponderea neindexata la PZU (100-X%).


Daca estimam un pret mediu generic, la care consumatorii industriali au cumparat energia electrica pentru anul 2021, la o valoare rotunjita de 245 lei/MWh, urmand principiul enuntat mai sus, consumatorii industriali se asteapta ca media pretului rezultat din indexarea la PZU sa fie mai mica de 245 lei/MWh.


In mod clar, consumatorii industrali nu trebuie sa realizeze aceasta verificare a rentabilitatii la intervale foarte scurte si sa fie constienti ca anumite perioada sunt caracterizate de un pret PZU mai mare, cum ar fi inclusiv luna ianuarie 2021.


Dar totusi cu cat mare pentru luna ianuarie?


Avand in vedere volatilitatea pietei si lipsa de vizibilitate specifica a PZU, consideram ca o luna cu valori obisnuite mai ridicate ale PZU nu trebuie sa depaseasca cu 20-25% tinta de pret PZU, mai ales pentru o perioada de contractare de un an. Rotunjind in contextul estimarii noastre, nu ar trebui sa depaseasca 300 lei/MWh pentru ianuarie 2021.


Totusi pe ultima suta de metri (28.12.2020), luna ianuarie 2021 se tranzactiona intens (28 de tranzactii) si masiv (163 MW) la un pret mediu de 335,56 lei/MWh.

Considerand intesitatea si dimensiunea tranzactionarii, concluzionam ca estimarile furnizorilor (cel putin ale celor care au tranzactionat) pentru pretul mediu al PZU in ianuarie 2021 depaseau 335,56 lei/MWh.


Ne intrebam cati dintre furnizori (cel putin dintre cei care au tranzactionat) si-au anuntat consumatorii industriali cu expunere in PZU despre estimarile proprii si despre realitatea de moment a pietei pentru ianuarie 2021, mai concret spus sa le comunice consumatorilor ca planurile lor de optimizare a costurilor in PZU nu mai par fezabile - cel putin pentru moment?

Sa nu pierdem totusi din vedere ca obiectul contractele incheiate de catre furnizori cu consumatorii industriali este furnizarea energiei electrice si ca furnizorii au ca obiectiv optimizarea propriilor achizitii de energie electrica. Informarea cade in sarcina consultantilor. Aici va putem ajuta noi.


Dar ce rost ar fi avut aceasta comunicare, daca in contractul de furnizare a energiei electrice consumatorul industrial nu si-a configurat si o optiune alternativa de inchidere a pozitiei deschise? Si aici va putem ajuta noi.


Acum, luna ianuarie 2021 nu se mai tranzactioneaza "cu luna", insa situatia nu s-a schimbat, existand tranzactii pentru saptamani ale lunii ianuarie 2021 la preturi de 305-385 lei/MWh.

Abonează-te la newsletter-ul ales de peste 500 de achizitori
De acum veți fi la curent!
bottom of page