top of page

2025: noul orizont de vizibilitate pentru pretul energiei electrice


In mod obisnuit, pietele locale de energie electrica ne ofera o vizibilitate maxima de +2 ani. In prezent, ar fi trebuit sa avem preturi de referinta pentru cel tarziu 2023. Este intr-adevar un termen destul de scurt in comparatie cu pietele mature, unde exista chiar si contracte de furnizare catre consumatorii finali pe perioade de 10 ani.


Insa, in mod suprinzator si imbucurator - speram sa mai apara si alte tranzactii - orizontul de vizibilitate s-a dublat: 2024 si 2025 au fost tranzactionate.

Setate la niveluri foarte apropiate, ajustabile in schimb prin formula de pret, cele doua produse, cu livrare in banda a 5 MW putere orara constanta, au fost tranzactionate la 270,25 lei/MWh (2024) si 270,00 lei/MWh (2025).


Lichiditatea produsului banda aferent anului 2023 - 1 an si 2 ani mai devreme fata de perioadele produselor mai sus amintite - este definita, pana astazi, de doar 6 tranzactii, totalizand 45 MW putere orara, cu o medie ponderata a pretului de 271,14 lei/MWh.


Daca solicita, primesc consumatorii industriali o oferta angajanta pentru furnizarea energiei electrice in 2024 sau 2025?

Daca raspunsul este nu, avem doar un nou orizont neclar, care pana acum nu putea fi nici macar zarit: vizibilitatea pietei trebuie sustinuta de lichiditate si de adancime.

Indiferent de raspuns, speram sa fie un prim pas catre o mai buna viziune asupra costurilor cu energia electrica.

Abonează-te la newsletter-ul ales de peste 500 de achizitori
De acum veți fi la curent!
bottom of page