top of page

Verificare obligatorie: Testul de stres al bugetului alocat anul viitor pentru energie



Ținem să vă asigurăm încă de la bun început că nu ne-am schimbat îndeletnicirile și nici nu intenționăm să ne transferăm activitatea în domeniul medical, având în vedere termenii cu tentă doctoricească incluși în titlurile postării anterioare ("radiografia") și a celei pe care tocmai o citiți ("testul de stres"). Deși, dacă este să judecăm după creșterile, recente și foarte recente, ale prețurilor energiei electrice și a gazelor naturale, un test de stres cardiac ar putea fi recomandat.


Schimbând registrul și abordând capitolul strict profesional, nu punctăm decât majorările foarte recente a doar 2 produse, câte unul aferent fiecărei comodități mai sus amintită, tot restul evoluției fiind disponibil în postarea noastră anterioară de pe blog, Radiografia impactului creșterii prețurilor energiei: Adaptarea achiziției prin conștientizare: prețul angro al energiei electrice cu livrare în anul 2022 a înregistrat, în ultimele 7 zile, +23%, până la valoarea de 760,00 lei/MWh - astăzi, în timp ce, cel al gazelor naturale cu livrare în trimestrul I al aceluiași an a evoluat, în același interval de timp, cu +30%, până la 493,20 lei/MWh, valoare înregistrată de asemenea astăzi.


Mai ales în conjunctura actuală, consumatorii de energie trebuie să conștientizeze riscurile pe care aceasta le poate determina, să cuantifice impactul pe care acestea le pot genera și să gândească din timp planuri de acțiune, care să îl atenueze sau gestioneze, definite până la nivelul "worst case scenario". Nu intenționăm să sune alarmist, ci doar dorim să sporim gradul de prudență și de pregătire pentru situații mai puțin prevăzute, al consumatorilor.


Indiferent de situația contractării (poziție deschisă sau parțial ori total închisă), de dimensiunea sau comportamentul cunoscut al contrapartidei contractuale (furnizorul) sau de tipul ori valoarea prețului contractat (garantat și invariabil, negarantat sau alte variante), inclusiv în cele mai optimiste scenarii, recomandăm realizarea unui test de stres (analiză sau simulare concepută pentru a determina capacitatea unei anumite companii de a face față unei situații de criză) al bugetului alocat anul viitor pentru energie, totul pentru a nu fi luați prin surprindere.


Revenind în sfera medicală, rata de rezultate pozitive (a se înțelege rezultat nedorit) va fi probabil la nivelul actual din România al testării specifice pandemiei prin care trecem. Continuând în nota aceleiași analogii, singura diferență este că riscurile generate anul viitor de costurile cu energia nu pot fi prevenite cu un vaccin disponibil, ci poate doar cu protecția generată de o mască, având în vedere contextul local al piețelor cu amănuntul de energie.

Abonează-te la newsletter-ul ales de peste 500 de achizitori
De acum veți fi la curent!
bottom of page